Cultuur snuiven op Schouwen-Duiveland

1 juni 2021

Natuurlijk is het heerlijk om tijdens je verblijf op Schouwen-Duiveland te luieren op het strand of te wandelen in de natuur. Maar ook op cultureel gebied zijn er verschillende dingen te beleven. We hebben de volgende tips voor je.

1. Museumhaven, Zierikzee
De Museumhaven Zeeland in Zierikzee beschikt over elf oude scheepsmotoren. Elke eerste zaterdagmiddag van de maand zetten de museumvrijwilligers de scheepsmotoren aan om ze werkend te houden en te laten zien aan het publiek. Het museum heeft twee locaties: de scheepswerf en een haven vol authentieke schepen.

2. Brusea, Bruinisse
In dit museum zie je hoe het vissersleven er in het vissersdorp Bruinisse er vroeger aan toe ging. Regelmatig zijn er demonstraties bolussen bakken en mosselen koken. Na afloop eet je uiteraard een visje op het havenplateau.
Brusea

3. Burghse Schoole, Burgh
De Burghse Schoole is een authentiek schoolgebouw van rond 1845. Mensen uit het dorp hebben hier ooit nog op school gezeten. Het museum heeft drie expositieruimten. Een klaslokaal anno 1920, verder een lokaal voor wisselexposities en een lokaal ingericht met als thema de Karolingische Ringwalburg. Die ligt om de hoek, maak daar ook zeker even een wandelingetje.

4. Stadhuismuseum en Gravensteen, Zierikzee
In het Stadhuismuseum kom je van alles te weten over Zierikzee en Schouwen-Duiveland. Het is, zoals de naam al zegt, het voormalig stadhuis en nog steeds kun je hier trouwen. Het bijbehorende Gravensteen is een stukje verder in de stad, de oudste gevangenis van Zeeland!

5. Streekmuseum Goemanszorg
Streekmuseum Goemanszorg was vroeger een echte boerderij en dateert in oorsprong uit het begin van de 18e eeuw. Je krijgt er een beeld van het boerenleven aan het begin van de vorige eeuw tot aan de jaren vijftig, toen de mechanisatie van de landbouw zijn intrede deed. Leuk voor het hele gezin om eens een kijkje te nemen.

6. Bewaerschole, Burgh-Haamstede
Het gebouw van de Bewaerschole is op zich al de moeite waard om te bekijken, niet groot, maar het ademt geschiedenis. Lang geleden (1874) was het een kleuterschool. Tegenwoordig zijn er om de zoveel weken nieuwe exposities van kunstenaars.

7. Watersnoodmuseum, Ouwerkerk
Net zoals je de Oosterscheldekering moet hebben gezien in Zeeland, moet je eigenlijk ook naar het Watersnoodmuseum zijn geweest. Het museum brengt de ramp van 1953 op heel diverse manieren in beeld, interessant voor alle doelgroepen. Een paar uur ben je hier zo zoet.

8. Dikke Toren, Zierikzee
Je kunt hem al van ver zien staan, de Dikke Toren van Zierikzee. Officieel heet ie de Sint Lievensmonstertoren, maar Dikke Toren klinkt nu eenmaal lekkerder. Hij ziet er indrukwekkend uit en je kunt hem zelfs beklimmen. Subliem uitzicht gegarandeerd!


Deel deze pagina: