Openingstijden
Openingstijden onbekend
vrijdagOp afspraak
zaterdagOp afspraak
zondagOp afspraak
maandagOp afspraak
dinsdagOp afspraak
woensdagOp afspraak
donderdagOp afspraak
Prijzen

Rondwandeling Nederlands 1,5 uur per persoon

97,50

Rondwandeling Engels/Duits/Frans 1,5 uur per persoon

102,50

Over Van Haamstede naar Burgh, en omgekeerd

In de zogenoemde Zuidwesthoek van Schouwen-Duiveland treft u de oudste kernen van het eiland: Burgh en Haamstede. Het dorp Burgh dankt zijn naam aan de Karolingische Burcht uit de negende eeuw, die diende als bescherming tegen de Noormannen. De ronde grondvorm van de vroegere burcht is nog altijd goed in het landschap te herkennen en vormt een waardevol historisch en archeologisch monument. Haamstede, het andere deel van de tweeling, heeft een nog oudere oorsprong dan Burgh. Waarschijnlijk was er al in het stenen tijdperk bewoning op de hoge gronden. De bewoningsgeschiedenis gaat in ieder geval ver terug, want bij opgravingen zijn er aardewerk scherven gevonden waaruit bleek dat de Romeinen zich ophielden in dit gebied. Na de ramp van 1953 zijn beide kernen aan elkaar gekoppeld en sindsdien vormen ze het charmante dorp Burgh-Haamstede.

Programma

De gids wacht het gezelschap op bij de parkeerplaats Kriekemeet. U wandelt naar Slot Haamstede, één van de twee overgebleven kastelen op Schouwen-Duiveland. Het van oorsprong middeleeuwse kasteel ligt tegen de Zeepeduinen aan. Het oudste deel van het slot dateert uit de tweede helft van de 13de eeuw. De donjon of woontoren die toen werd gebouwd, maakt nog steeds deel uit van het complex. Op de Ring in Haamstede staat een travalje waar in vroeger tijden de paarden werden beslagen. De wandeling voert u langs tal van (rijks)monumenten waaronder de ‘Bewaerschole’, de vroegere kleuterschool uit de 19e eeuw, nu in gebruik als tentoonstellingsruimte. Even verderop ligt het voormalige station van de RTM (Rotterdamsche Tramweg Maatschappij), thans woonhuis. De wandeling wordt vervolgd langs ‘De Burghse Schoole’, een voormalige lagere school uit circa 1845, sinds 1993 museum, met o.a. een authentiek schoolklasje, naar de achter het museum gelegen Karolingische Ringwalburg. Tot slot wordt een kijkje genomen op de Burghse Ring, met de beroemde perenbomen, waar de wandeling eindigt.

Wandeling Haamstede-Burgh-Haamstede

De wandeling ‘Van Haamstede naar Burgh’ kan worden uitgebreid door terug te lopen door het natuurgebied de Zeepeduinen. De wandeling voert u langs de Walvisbunker en het uitzichtpunt duinen Westerschouwen. In de Zeepeduinen en bij Slot Haamstede liggen zo’n 40 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die deel uitmaakten van de Antlantikwall. Op het Hoge Duin ligt de commandopost, de Walvisbunker. De gids vertelt over deze en andere bunkers terwijl u geniet van de prachtige natuur. De wandeling eindigt weer bij de parkeerplaats Kriekemeet.

Deel deze pagina: