Over Het verhaal van ‘De 10 van Renesse’
Tweede Wereldoorlog, december 1944. Terwijl de rest van Zeeland is bevrijd, zucht Schouwen-Duiveland nog onder het juk van de bezetter. Een vreselijke gebeurtenis in de nadagen van de oorlog die nooit zal worden vergeten.
In december 1944 moesten alle mannen op Schouwen-Duiveland in de leeftijd van 17 tot 40 jaar zich melden voor de Arbeitseinsatz. Gemeenteambtenaren moesten lijsten maken met daarop de namen en adressen van mannen die aan de gestelde leeftijdscategorie voldeden. De ambtenaren in Renesse echter, gaven het verzet de gelegenheid om het bevolkingsregister weg te halen en te begraven. De Duitsers waren woedend over deze actie en de verzetsmensen moesten noodgedwongen onderduiken. Na twee mislukte pogingen om naar het bevrijdde Noord-Beveland te vluchten ging de groep naar huis maar liep een Duitse patrouille tegen het lijf wat resulteerde in een vuurgevecht. Zes mannen wisten te ontsnappen, één man verdronk en de rest werd opgepakt.
De tien werden berecht wat resulteerde in het vonnis dat zij door middel van ophanging ter dood zouden worden gebracht. Het vonnis werd voltrokken op zondag 10 december 1944, precies om 12.00 uur op de oprijlaan van Slot Moermond. Op dezelfde dag werd de heer Jaap Vriesendorp, eigenaar van Slot Moermond, gesommeerd zich om 11.00 uur te melden bij het gemeentehuis aan de Korte Reke, hij wist toen nog niet wat er ging gebeuren…