Over Sirjansland
Oosterland en Sirjansland
Lang geleden was Sirjansland, Sir in de volksmond, een zelfstandige gemeente. In 1816 werd het bij gemeente Oosterland gevoegd die later, net als de andere gemeenten op het eiland in 1997 één gemeente Schouwen-Duiveland werden. Sirjansland heeft een dorpsbosje dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Het ligt op de plek waar in 1953 de dijk doorbrak. Het is een belangrijke plek voor de natuur, want er ligt een kikkerpoel en er is een vleermuiskelder.
Tussen Sirjansland en Dreischor vind je een bijzonder natuurgebied: Dijkwater. Het is ontstaan in 1288 toen tijdens de St. Aagtenvloed Sirjansland werd afgezonderd van Dreischor. In 1953 ontstonden er door de Watersnoodramp verschillende gaten in de dijken rond het Dijkwater. De restanten van de doorbraken bij Sirjansland en iets ten oosten van Stevensluis, zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar. In 1954 werd het Dijkwater definitief van de Grevelingen afgesloten door de aanleg van een nieuwe dijk.
Oosterland ontstond doordat de slikken van het eiland Duiveland werden bedijkt. Oesterniewelant in Duveland, noemde men het. Al snel werd dat ingekort tot Oosterland. Bij de bedijking werd de kreek Marevliet afgedamd, de resten hiervan staan tegenwoordig bekend als De Geule. De toren van de Jodocuskerk die in Oosterland staat, werd gebouwd omstreeks 1400. Het schip is afgebrand in 1612 en sinds die tijd staat de toren los van het overige deel van de kerk. Oosterland had ooit een kasteel: Oostersteyn. Dat is afgebroken in 1744.