Openingstijden
Nu geopend - Sluit om 23:59
dinsdag00:00 - 23:59
woensdag00:00 - 23:59
donderdag00:00 - 23:59
vrijdag00:00 - 23:59
zaterdag00:00 - 23:59
zondag00:00 - 23:59
maandag00:00 - 23:59

Over Natuurgebied Neeltje Jans

Ga lekker een dag uitwaaien op Neeltje Jans, een eiland halverwege de Oosterscheldekering. Het hele jaar door kun je in dit natuurgebied heerlijk wandelen. Vaar ook met een boot langs de stormvloedkering en speur naar zeehonden.
 
Belangrijk natuurgebied
Neeltje Jans is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde. De Nationale Parken zijn onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat is een landelijk netwerk van natuurgebieden. Samen vormen ze de ruggengraat van de Nederlandse natuur. Ook maakt Neeltje Jans deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden: Natura 2000.
Ooit was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde, halverwege Schouwen en Noord-Beveland. Voor de bouw van de stormvloedkering werd de plaat opgehoogd en omgevormd tot werkeiland. Na het beëindigen van de werkzaamheden in 1986, kregen de elementen grip op Neeltje Jans. Weer en wind vormden een duinlandschap dat nu nog bijeen wordt gehouden door helmgras en duindoorn. Het is daarmee een van de jongste natuurgebieden van Zeeland. In 1986 hebben Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap het eiland opgekocht en omgevormd tot natuurgebied dat onderdeel is van Nationaal Park Oosterschelde.

Wat kun je in het natuurgebied doen?
  • Vrij wandelen op wegen en paden, er zijn gemarkeerde wandelroutes
  • Bezoek het Deltapark Neeltje Jans er zijn verschillende leuke attracties voor een plezierig dagje weg
  • Vaar met een boot langs de stormvloedkering en ontdek zeehonden
  • Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Er zijn enkele losloopgebieden, deze staan aangegeven op het infopaneel bij de parking aan de Faelweg.
  • Vanaf het uitkijkpunt bij het duinmeer maak je kans op het zien van kustvogels als de kleine zilverreiger, scholekster en kleine mantelmeeuw

Deel deze pagina: