Openingstijden
7 augustus 2024 t/m 13 september 2024
Gesloten - Gaat 7 augustus 2024 open om 13:00
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten

Over Op ontdekking op en rond de getijdenbakken Gorishoek/Tholen

In de getijdenbakken bij Gorishoek beleef je de onderwaterwereld! In ruim zes uur wordt het vloed (het water wordt hoger) en daarna keert het tij en wordt het eb (het water wordt weer lager). Bij eb (laag water) komen hier getijdenbakken tevoorschijn, waarin je op zoek kunt naar het onderwaterleven van de Oosterschelde.

De getijdenbakken liggen aan de voet van de dijk. Het water blijft erin staan, waardoor je makkelijk een kijkje in de onderwaterwereld kunt nemen. Zonder nat te worden! Ga samen met de Oosterscheldegids op onderzoek uit en wie weet wat je allemaal ontdekt.

Wat leeft er in een getijdenbak?

  • Krabbetjes en kreeften zoals de kleine heremietkreeft. Deze heeft een kwetsbaar achterlichaam, waarmee ‘ie in het slakkenhuis van bijvoorbeeld een tepelhoren of alikruik kruipt.
  • Garnalen – hier meestal grijsachtig doorschijnend. Kunnen zich snel ingraven en houden hun oogjes net boven het zand. Net periscopen!
  • Anemonen zien er onder water prachtig uit! In de Oosterschelde komen onder andere de paardenanemoon, zeedahlia en de zeeanjelier voor. Je kunt ze voorzichtig aanraken: ze prikken niet en voelen hooguit wat kleverig.
  • Japanse oesters, de Oosterschelde zit er vol mee. Pas wel op voor de scherpe randen.
  • Er zwemmen ook visjes in de getijdenbak. Zwarte grondels bijvoorbeeld, die vaak onder water op de stenen liggen te ‘zonnen’.

Tip: Neem je eigen schepnetje en een witte bak of emmer mee.


Deel deze pagina: