Openingstijden
20 mei 2023 t/m 21 mei 2023
Gesloten - Gaat 20 mei 2023 open om 00:00
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten

Over Sinfonietta String Festival Zeeland ’23

Twee dagen vol strijkersmuziek – van orkeststerkte tot intiemste kamermuziek

De traditie zet zich voort. Op zaterdag 20 en zondag 21 mei, 2023, organiseert Amsterdam Sinfonietta samen met de Grote Kerk Veere voor het derde jaar het Sinfonietta String Festival Zeeland!

Het festival bestaat uit twee concerten in volledige strijkorkestbezetting in de Grote Kerk Veere en twee programmaonderdelen in kleinere bezetting. In de concerten hoort u strijkersmuziek in alle smaken, van groot tot klein, van orkeststerkte tot de intiemste kamermuziek. Het festival opent zaterdagmiddag met een Muziekroute door historisch Veere. In de avond staat Spiegel im Speigel met Nederlands Kamerkoor op de planning. De tweede dag start met een kamermuziekconcert in de Zeeuwse Concertzaal. En het slotconcert is zondagmiddag in de Grote Kerk Veere.

Een passe-partout geeft u de kans om het hele weekend van strijkersmuziek te genieten tegen een gereduceerde prijs. Maar natuurlijk kunt ook kaarten voor de losse concerten bestellen.

Hieronder een korte omschrijving van alle concerten. Klik voor meer informatie over de vier concerten op de link in de titel. Via die pagina kunt u ook losse tickets kopen voor het concert.

Zaterdagmiddag 20 mei 2023: muziekroute in Veere

Het festival opent met de Muziekroute, die je in de kleinste bezettingen kennis laat maken met de mooiste strijkersmuziek. Wandelend door historisch Veere hoor je concerten op vijf verschillende locaties. Solo, duo, trio- en kwartetwerken uit verschillende tijdsperioden passeren de revue. Door de historische locaties en het beperkte bezoekersaantal per concert is de sfeer intiem en informeel.

Zaterdagavond 20 mei 2023: Spiegel im Spiegel met Nederlands Kamerkoor en Candida Thompson

Spiegel im Spiegel gaat over de oneindigheid van tijd, klank en ruimte. Zowel de Engelse renaissanceklanken van Tallis en Vaughan Williams als de Baltische gebeden van Vasks en Pärt ademen een gevoel van tijdloosheid en ruimte. Hetzelfde gevoel dat je kan krijgen als je een eeuwenoude kathedraal inloopt. Zoals koren in kerken ook vaak in verschillende nissen stonden opgesteld, zo klinkt de muziek vanuit alle hoeken van de zaal. Met Spiegel im Spiegel vervagen de grenzen tussen een concert en een kerkelijke mis. Na een succesvolle tournee in 2017 slaan het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta opnieuw de handen ineen.

Zondagochtend 21 mei: Kamermuziek in de Zeeuwse Concertzaal

Leopold Mozart kon zijn ogen niet geloven toen hij zijn vierjarige zoon Wolfgang een pianoconcert zag componeren. Het was geen kinderlijk kliederwerkje, maar een aangenaam klinkend opus. Erich Wolfgang Korngold droeg met recht de voornaam van Mozart: toen de negenjarige Korngold aan Gustav Mahler een zelf gecomponeerde cantate op de piano presenteerde, riep deze geïmponeerd uit: "Een genie!" Op het programma staan twee uitzonderlijke werken van beide Oostenrijkse wonderkinderen: een prachtig duo voor viool en altviool en een meesterlijk romantisch strijksextet.

Zondagmiddag 21 mei: Slotconcert

De Perzisch-Canadese countertenor Cameron Shahbazi is een van de meest veelbelovende jonge stemmen van de operawereld van dit moment. Hij wordt geroemd om zijn "volle en volumineuze" stem en om zijn “persoonlijke en fraaie timbre” (De Trouw). Mendelssohn schreef zijn laatste strijkkwartet na de plotselinge dood van zijn geliefde zus Fanny. Vlak daarna overleed de componist zelf. Zo werd het niet alleen een requiem voor zijn zus, maar ook voor hemzelf. In een uur muziek worden de delen van dit dramatische kwartet afgewisseld met aangrijpende barokke aria’s.

Foto ® Caro de Jonge


Deel deze pagina: