Openingstijden
10 september 2022
Gesloten - Gaat 10 september 2022 open om 10:00
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten

Over Open Monumentendag

Zaterdag 10 september 2022 is het Open Monumentendag. Ruim 70 monumenten op heel Schouwen-Duiveland openen op Open Monumentendag hun deuren voor het publiek.

Landelijk thema 2022: Duurzaamheid: duurzaam duurt het langst

Het thema “Duurzaamheid” heeft betrekking op duurzame monumenten, die er tenslotte al vele jaren staan. Het heeft ook betrekking op het verduurzamen van monumenten zodat ze nog vele jaren mee kunnen gaan.

Brouwershaven: extra aandachtsgebied

De laatste jaren is gekozen om een stad/dorp/gebied van het eiland speciale aandacht te geven. In de afgelopen 6 jaar was dat Brouwershaven, Burgh-Haamstede, Duiveland, Zierikzee, Platte van Schouwen en het Gouwegebied. Dit jaar is opnieuw gekozen voor Brouwershaven, ook omdat er in en rondom de smalstad de laatste tijd veel gebeurd en opgeknapt is. In Brouwershaven worden op deze dag verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er een bustocht met gids die om 13.00 en 15.00 uur van Zierikzee via de Plompe Toren naar Brouwershaven gaat. Ook is er een stadswandeling met gids. Verder kan men het oplaadpunt ‘Greenport’ voor elektrische scheepvaart en de elektrische loadmaster bekijken.

Activiteiten

Ook elders zijn er activiteiten, waaronder het beslaan van paarden in de diverse travaljes, een presentaties van streekdrachtenvereniging De Arke en enkele orgelconcerten. Verder zijn er verschillende fietsroutes die op verschillende plekken te verkrijgen zijn en is er een wandeling met gids in Zierikzee. Ook is er voor de laatste keer het festival Muziek Monumentaal. Na 30 jaar sluit Muziek Monumentaal deze Open Monumentendag af met een optreden van het oorspronkelijk Zierikzeese Ensemble Alteklein om 16.00 uur op het Havenplein in Zierikzee.  

Programma

Het programmaboekje geeft elk jaar een overzicht van alle opengestelde monumenten en activiteiten. Het boekje is nu te verkrijgen bij de zeven musea, alle opengestelde monumenten en het gemeentehuis in Zierikzee. Ook op de website van het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland (https://erfgoedschouwenduiveland.nl/open-monumentendag) zijn alle openstellingen en de diverse activiteiten te zien.


Deel deze pagina: