Openingstijden
6 juli 2022 t/m 22 juli 2022
Gesloten - Gaat morgen open om 13:00
dinsdagGesloten
woensdag13:00 - 17:00
donderdag13:00 - 17:00
vrijdag13:00 - 17:00
zaterdag13:00 - 17:00
zondagGesloten
maandagGesloten

Afwijkende tijden op feestdagen

Over Mystieke Vrouwen van Reynier de Muynck

Reynier de Muynck heeft als bevlogen, veelzijdige kunstenaar en fijnschilder honderden schilderijen, tekeningen, etsen en sculpturen gemaakt vanaf begin jaren 70 tot zijn overlijden in 2017.  Een deel van zijn oeuvre was gewijd aan Maria Magdalena en andere mystieke vrouwen die een belangrijke rol in zijn leven speelden. Met de tentoonstelling in de Kunstuitleen zien we zijn fascinatie voor godinnen, andere culturen en de esoterie. 

Reynier de Muynck was vooral geïnspireerd door het mystieke, intuïtieve, raadselachtige en daardoor krachtige in de vrouw. Vanaf 2014 is hij een serie medicijn vrouwen gaan schilderen als ode aan de zelfmedicatie die hij toepaste bij de onbehandelbare fase van zijn ziek zijn. Deze vrouwen zijn de symbolische vertegenwoordigers van de kracht die hij uit kruiden en eigengemaakte medicijnen ontving.  

De medicijn vrouw “De Uilenvrouw” is de eerste van de serie die hij maakte. Verder zullen te zien zijn: Freya, Quan Yin, de Maria uit het Oosten, Diana, de maangodin van de jacht en nog andere. Er zal ook nog een aantal schilderijen te zien zijn van vrouwen uit eerdere periodes.

Het zijn verschillende facetten van het vrouwelijke wat hij heeft weergegeven. De erotiek, de krachtige zelfverzekerde vrouw, de mooie naakte. Twee vrouwen met een drakenei is geïnspireerd op “Game of Thrones”.

Een deel van het werk is te koop, ook als afdruk en in de vitrines is een museumopstelling van zijn iconen en persoonlijke waardevolle voorwerpen te zien.

Zijn vrouw Ditte: “Reynier schilderde wat hem innerlijk bezig hield. Dit alles kwam voort uit een behoefte aan schoonheid en verlichting.”

De opening van de tentoonstelling van Reynier de Muynck in Kunstuitleen De Bevelanden is op zaterdag 25 juni om 15.00 uur met een muzikale improvisatie van John, Annelies en Ditte.


Deel deze pagina: