Openingstijden
23 november 2024
Gesloten - Gaat 23 november 2024 open om 20:00
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
Prijzen

Vanaf prijs

25,00

Over Lustrumconcert Zeeuws Vocaal Ensemble (35-jarig bestaan) met koor en orkest

Vanwege het 35 jarig bestaan van het Zeeuws Vocaal Ensemble wordt er een lustrumconcert gehouden. Het beloofd een mooi programma te worden met o.a. het Gloria van Vivaldi waarmee oud-leden mee mogen zingen. En natuurlijk nog veel meer muziekstukken uit de 'oude doos'. Samen met het orkest van Ars Musica, o.l.v. Patrick van der Linden

In 1988 begon het ZVE te repeteren en in 1989 werd het eerste concert gegeven. In 2024 is het dus 35 jaar geleden dat het koor haar eerste concert gaf. Om dat te vieren geven we een lustrumconcert. In de afgelopen 35 jaar heeft het koor een groot en gevarieerd repertoire opgebouwd.

Tijdens het lustrumconcert is hier een dwarsdoorsnede van te horen. We zingen niet alleen muziek van de afgelopen 35 jaar, maar we nodigen ook oud-leden uit om samen het Gloria van Vivaldi te zingen.

Omdat we ook vooruit kijken naar de toekomst vinden we het belangrijk dat we ons als koor ook laten horen door het zingen van muziek van hedendaagse componisten. Om dit te onderstrepen zullen we een nieuw werk van Henk Stoeten zingen dat hij als compositieopdracht voor het koor heeft geschreven.

Doelstelling

Een concert waarmee met oud- en huidige leden in het bijzijn van vrienden, sponsors, subsidieverstrekkers en andere belangstellenden het lustrum van 35 jaar Zeeuws Vocaal Ensemble wordt gevierd.

Uit te voeren werken

  • Gloria - Vivaldi
  • Komm Jesu komm - J.S. Bach
  • Psalm 100 - Schűtz
  • Verleih uns Frieden - Mendelssohn
  • Memento mei Deus - Kees van Eersel (musicus, oprichter en oud-dirigent van het ZVE)
  • Nachtlied - Max Reger
  • The Blue bird - Stanford
  • Compositieopdracht Avond aan Zee - Henk Stoeten
  • Kyrie uit Missa Papae Marcelli - Palestrina
  • Sleep - Whitacre

Artistieke onderbouwing

Het programma biedt een dwarsdoorsnede van 35 jaar ZVE. Werken die in de eerste decennia van het koor regelmatig op het programma stonden, worden afgewisseld met muziek die recenter werd gezongen. Bekende werken, zoals het “Gloria” van Vivaldi en het motet “Komm, Jesu, komm” van J.S. Bach worden afgewisseld met minder bekende, intieme koorwerken, zoals het “Memento mei Deus” van Kees van Eersel, het “Nachtlied” van Max Reger en “The Blue Bird” van Charles Villiers Stanford. Door deze afwisseling is het programma aantrekkelijk voor een breed publiek. We gaan daarom ook voor een uitverkochte kerk.

Het programma is echter niet alleen een weergave van 35 jaar ZVE, maar ook een reis door de Westerse muziekgeschiedenis. Verschillende stijlperioden, van Renaissance tot hedendaags, komen voorbij. Zo beginnen we met het “Kyrie” uit de Missa Papae Marcelli van Palestrina en besluiten onze reis met een compositie van Henk Stoeten, die in opdracht van het ZVE het gedicht “Avond aan Zee” toonzette. Hiermee drukt het koor haar verbinding met de provincie Zeeland uit en in het bijzonder met de zee, die nooit ver weg is.

Op het programma staan zowel Engelstalige (Stanford, Whitacre) als Duitstalige (o.a. J.S. Bach, Reger) muziek. Bijzonder is dat naast “Avond aan Zee” van Henk Stoeten, werk van nog een andere Nederlandse componist op het programma staat. Dat is het “Memento mei Deus” van Kees van Eersel, oprichter van het ZVE en dirigent van 1988 tot 2011.

In het kader van het bevorderen van participatie programmeert het koor het bekende “Gloria” van Vivaldi. Vanwege het lustrum worden oud-leden uitgenodigd dit werk met ons mee te zingen. Voorafgaande aan het concert wordt er een studiedag gepland en tijdens het concert zal het koor, samen met de tijdelijke versterking van oud-leden, het werk uitvoeren. Het koor zal hierbij begeleid worden door Ars Musica, een professioneel orkest waar het ZVE al vele malen succesvol heeft samengewerkt.


Deel deze pagina: