Openingstijden
16 juni 2023
Gesloten - Gaat 16 juni 2023 open om 17:00
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
Prijzen

Vanaf prijs

15,00

Over Literair café ‘De Geestgronden’

‘Recht van overpad’

Een eigenzinnige kijk op de Kop van Schouwen, nieuw werk in poëzie en beeldende kunst.
 
Cathrien Berghout gaat 16 juni 2023 in gesprek met Maud Vanhauwaert, Tijs van Bragt, Dorien de Wit, Theo Jordans

De titel van het Literair café van 16 juni 2023 ‘Recht van overpad’ is niet alleen een ode aan de Kop van Schouwen. Redenen genoeg daarvoor: bos tot aan het strand, het natuurpark Oosterschelde met de stormvloedkering plus windmolens, de inlagen, waar vogels foerageren. Maar ook hier is natuur cultuur. Er is bebost, bedijkt, geplagd, bebouwd, verbouwd.

In ‘Recht van overpad’ vragen we ons af:

Hoe de Kop van Schouwen er vroeger uit zag. Hoe geven we onze verbeelding van een ontbreken vorm in poëzie en beeldend werk?  Tijs van Bragt doet dat in de vorm van een ‘Kartografie van een ontbreken’. Theo Jordans werkt het beeldend uit op papier.

Hoe leg je gebeuren vast en kan dat? Dorien de Wit: “Ik vind het heel interessant hoe het zeewater en de zon volledig bepalen hoe de afbeelding (blauwdruk/cyanotype) eruit komt te zien. Met andere woorden: ik leg iets vast wat niet vast te leggen is.” 

Hoe passen inwoners of vakantiegangers met hun kop in de Kop van Schouwen?  Maud Vanhauwaert vraagt hen zich even via een gedicht in te laten lijsten als Kop aan Schouwen.

Hoe zit het met de watervoorziening?  Voor de boeren dreigt totale verzilting van de bodem en extreem droge zomers zijn geen uitzondering, dus dreigt zoetwatertekort voor boeren,  inwoners, tweede huizenbezitters en vakantiegangers. In Dorstlesser Rijn volgt Cathrien Berghout de Rijn van Oberengadin in Zwitserland tot de Kop van Schouwen en vermeldt Pfas waarden voor zover gemeten.

Kortom, hoe houden we dit sprookje in stand?


Deel deze pagina: