Openingstijden
7 oktober 2022
Gesloten - Gaat 7 oktober 2022 open om 20:30
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten

Over Iain Matthews & BJ Baartmans

The Matthews Bartmans Conspiracy   Singer songwriter Iain Matthews en gitarist/singer songwriter/ producer BJ Baartmans leerden elkaar kennen in 2003, kort nadat eerstgenoemde zich gevestigd had in het zuiden van Nederland. 
BJ was als sideman op pad met de Amerikaanse zanger Eugene Ruffolo en ze speelden in een muziekcafé in Horst waar Matthews in het publiek zat. De kennismaking wekte voor beide muzikanten direct grote belangstelling in elkaars werk op en dat leidde al gauw tot diverse studio- en podiumprojecten. 

Het meest in het oog springende was de heroprichting van Matthews Southern Comfort, roemrucht door de 70er jaren wereldhit Woodstock, in 2005. In een bezetting met grotendeels Nederlandse muzikanten werden 
3 albums opgenomen en daarop volgend tournees door heel Europa gedaan. Maar ook als duo deden Matthews en Baartmans regelmatig optredens en allerhande coproducties in de studio.
Toeren en opnemen voelt voor het tweetal als een tweede huis. Zowel in solo als in bandvorm levert dat een schat aan ervaring op. En bovenal prachtige muziek. 

Matthews werkte met oa Fairport Convention, Plainsong, Matthews Southern Comfort en More Than A Song.
Baartmans werkte met een lange rij Nederlandse en internationale acts zoals JW Roy, Jack Poels, Frans Pollux,
The Space Age Travellers, Hidden Agenda Deluxe, Oh Susanna, Jeff Finlin, Levi Parham, Carter Sampson, David Corley. 

Tijdens de noodgedwongen speelpauze door de pandemie begonnen Iain en BJ in de loop van 2020, eerst nog op gepaste afstand en later in BJ’s Studio Wild Verband, te werken aan een serie nummers waarin ze hun bespiegelingen op de coronacrisis de vrije hand lieten. Somber of troostrijk, verontrustend of juist berustend. Het leverde uiteindelijk een zeventiental zorgvuldig uitgewerkte nummers op waarin bij het leeuwendeel Matthews tekende voor de tekst en Baartmans voor de muziek. 
Die nummers werden in het voorjaar van 2021 opgenomen voor het in September 2021 te verschijnen album Distant Chatter en bijbehorende bonus EP Close Call. Onder de naam The Matthews Baartmans Conspiracy. Geproduceerd en volgespeeld en gezongen door het tweetal. 

De verzameling liedjes wordt omschreven als “americana met een avontuurlijk, kleurrijk en soms prettig gruizig randje. Opvallende melodische wendingen, scherpe koortjes en zich speels in het oor wurmende gitaarlijntjes. Hoogstpersoonlijke bespiegelingen op een album dat niet anders dan gemaakt kon worden, het ging als vanzelf in alle facetten.” 


Deel deze pagina: