Openingstijden
30 november 2022
Gesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten

Over Föld – Krisztina de Châtel

In 1985 maakte de Nederlands-Hongaarse choreograaf Krisztina de Châtel in opdracht voor het Holland Festival de dansvoorstelling Föld (Hongaars voor aarde), die nog steeds gezien wordt als een ijkpunt uit de Nederlandse moderne dans. Dit jaar wordt deze klassieker van de grand dame van de Nederlandse hedendaagse dans in reprise genomen en speelt het twee keer op het Zeeland Nazomerfestival. Een unieke kans om te zien hoe actueel deze voorstelling nog steeds is.

Ontembare bosbranden, een stijgende zeespiegel en extreme droogte; inmiddels nemen de effecten van de menselijke vernietiging van de natuur, de planeet, waar de ronde aarden wal in Föld voor staat, verontrustende proporties aan. We zien de gevolgen en maken die gevolgen hier tastbaar. Niet virtueel, niet met het glas van een scherm ertussen. Nee, analoog, met blote handen, met huid en haar. Föld is een ode aan fysieke kracht, aan het overwinnen van obstakels. Maar ook een confrontatie met uitputting, een eindeloos gevecht. Met muziek van Philip Glass.

'Met Föld heeft Krisztina de Châtel een schitterende allegorie gemaakt op het eeuwige gevecht tussen mens en natuur'  (AD) 


Deel deze pagina: