Over Dood doet Leven
In samenwerking met ARK organiseert Het Zeeuwse Landschap een Dood doet Leven excursie in de Slikken van de Heen. ARK is aanjager van wilde natuur. Ze werken aan uitgestrekte, robuuste en dynamische natuurgebieden, waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan. Een voorbeeld van een natuurlijk proces is ‘the circle of life’.
Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een drukbezocht restaurant, waar honderden andere dieren aan de dis schuiven. Imposante soorten zoals raaf, vos of zeearend, maar ook kleiner grut zoals aaskevers, vliegen en kledingmotjes. Kadavers vormen daarmee de laatste schakel in een ingenieuze voedselketen. De dood van het ene dier, betekent het (over)leven voor een ander. Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is echter ongebruikelijk in Nederland. Dood doet Leven zet zich in voor de terugkeer van (grote) dode dieren én aaseters in de natuur.
Slikken van de Heen is een dynamisch gebied met veel afwisseling in landschapstypes, flora en fauna. De variatie in het gebied wordt bevorderd door begrazing met grote grazers: rode geuzen, wisenten en koniks. Tijdens de excursie wandelen we door het prachtige gebied en staan we met een medewerker van ARK stil bij een kadaver.
Dode dieren hebben een slecht imago. Ze worden geassocieerd met stank en besmettelijke ziekten. Dat laatste geldt ook voor de opruimers van dode dieren: de aaseters. Terwijl juist deze dieren uiterst nuttig werk doen en ingenieus samenwerken. De hoogste tijd dus voor eerherstel!
De tocht start bij het informatiebord van Het Zeeuwse Landschap bovenop de dijk, bij de kruising van de Campweg met de parallelweg van de Philipsdam (N257 richting Zierikzee).
Volwassenen: € 5,- p.p., kinderen tot 16 jaar € 2,50- p.p. Donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen, tijdens het boeken, 50% korting voor twee volwassenen en nemen gratis twee kinderen tot 16 jaar mee.
Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website van Het Zeeuwse Landschap.