Openingstijden
26 augustus 2024
Gesloten - Gaat 26 augustus 2024 open om 19:30
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten
Prijzen

Vanaf prijs

27,00

Over De plantage van onze voorouders

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek. 

150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva - en hun familieleden - om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden. 

De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar. De live muziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt. Na de voorstellingen bent u van harte welkom bij de nabesprekingen.
Scènefoto's: Bart Grietens
www.theaterproductiehuiszeeland.nl 

QUOTES
“De voorstelling is tegelijkertijd een persoonlijk-historisch document en een scherp portret van een tijdgeest die worstelt (of, erger: niet worstelt) met het koloniale verleden.” - **** De Volkskrant
“Geslaagde podcastserie ‘Plantage van onze voorouders’ is nu ook een geslaagde voorstelling.” **** Trouw


Deel deze pagina: