Openingstijden
22 september 2024
Gesloten - Gaat 22 september 2024 open om 15:30
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten
Prijzen

Vanaf prijs

25,00

Over ARETHUSA QUARTET

Strijkkwartetten van Sjostakovitsj

Het nieuwe Arethusa Quartet werd opgericht in 2023. De strijkers zijn internationaal gerenommeerde musici. Ieder met een zowel een achtergrond als solist, als lid van wereldberoemde kamermuziekensembles. Zij namen deel aan talloze festivals en zo ontwikkelden Daniel Rowland, Floor Le Coultre (violen), Dana Zemtsov (altviool) en Maja Bogdanovic (cello) een diepe vriendschap. Zij ervoeren hun complementaire passies en idealen en besloten samen verder te gaan als dynamische- en unieke groep.
Zij combineren in hun concerten hun grote fantasie, creativiteit en avonturen met betoverende intensiteit die ontstaat omdat ze altijd ‘in het moment’ zijn als ze samen musiceren. Direct na de oprichting werd het Kwartet uitgenodigd door festivals en concertzalen. De musici zijn gepassioneerde pleitbezorgers van de hedendaagse muziek en werken nauw samen met componisten zoals Pēteris Vasks en Osvaldo Golijov.
Het Arethusa Kwartet ontleent zijn naam aan de mythische, magische waternimf Arethusa. Zij wordt begeerd door goden en halfgoden en als de halfgod Alpheus haar willen vangen verandert Arethusa in water en wordt één met de natuur. Zo wordt zij onbereikbaar. Trek maar een vergelijking met de kunst en de muziek in het bijzonder. Ook prachtig en soms onmogelijk te bevatten.
Sjostakovitsj Strijkkwartetten 1, 2, 3
Het Arethusa Kwartet speelt de eerste drie kwartetten van Dmitri Sjostakovitsj (1906 – 1975).
Het Eerste Kwartet (1938) noemde Sjostakovitsj oorspronkelijk Lente. Hij schreef het vlak na de geboorte van zijn zoon. De muziek doet denken aan de eerste stappen van een kind, vol verwondering en vreugde. Het Tweede Kwartet (1944) is een virtuoos hoogstandje. De delen hebben kleurrijke titels. Het is een adembenemend werk, vol emotie.
Al vanaf de eerste noot van het beroemde Derde Kwartet (1946) is de persoonlijke stem van de componist te horen, overrompeld en groots. Na een humoristisch begin, voeren een verwoestend oorlogsscherzo en een tragisch langzaam deel naar het diep ontroerende, haast buitenaardse einde.


Deel deze pagina: