Openingstijden
11 september 2022
Gesloten - Gaat 11 september 2022 open om 16:00
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten
Prijzen

Vanaf prijs

15,00

Over Akoestisch Laboratorium

Muziek uit de koorboeken van de Grote of Maria Magdalenakerk Goes

Deze koorboeken zijn bewaard gebleven ondanks dat deze meerstemmige en prachtige polyfone muziek vanwege de Reformatie werd 'afgeschaft' door de toen heersende protestanten. De koorboeken werden samen met de 'overige katholieke restanten' waaronder meerdere Missalen naar het stadhuis gebracht waar ze tot op heden liggen bewaard (al is dat tegenwoordig in het archief van het Stadskantoor)

Het is bijzonder te noemen dat deze muziek nu, na zoveel eeuwen weer tot klinken zal worden gebracht op de plek waar het ooit klonk (tot 1578). 

Het Ensemble Sancti Gregorii (wat gespecialiseerd is in gregoriaans en renaissance-muziek) zal het concert verzorgen. 
Zij zullen onder andere de Missa 'O Genitrix gloriosa' ten gehore brengen van de componist Jean Richafort. 

Jean Richafort – vermoedelijk rond 1480  geboren in Henegouwen of Luik en van 1507 tot 1509 als zangmeester verbonden aan de Mechelse Sint Romboutskerk. Daarna zou hij aan het Franse  hof werkzaam zijn geweest, was hij basse-contre in Aardenburg en zangmeester aan de Sint-Gilliskerk in Brugge. 

Er is één bundel motetten van Richafort, postuum gepubliceerd bij Le Roy & Ballard (Parijs, 1556): een sluitend bewijs voor zijn blijvende populariteit. Van groter belang is de verspreiding van Richaforts werken in het het 16e-eeuwse Europa: niet minder dan 170 handschriften en 70 drukken bevatten composities van zijn hand! Zo ook de gedrukte muziek van de uitgever Susato te Antwerpen die Richafort's werken uitgaf en deze gedrukte koorboeken die werden weer aangeschaft door de zangmeester van de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. Deze Goese koorboeken zijn dus onomstotelijk onderdeel van de vele bewijsstukken van de populairiteit van deze grootse componist.

Het concert in de Wandelkerk (die ook een speciale eigen akoestiek heeft) begint om 16.00 uur.

Voor tickets klik op de link hieronder:
Stichting Grote of Maria Magdalenakerk Goes Tickets (stager.nl)


Deel deze pagina: