Openingstijden
25 mei 2022 t/m 18 juni 2022
Gesloten - Gaat woensdag open om 13:00
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdag13:00 - 17:00
donderdag13:00 - 17:00
vrijdag13:00 - 17:00
zaterdag13:00 - 17:00

Afwijkende tijden op feestdagen

Over Adri Geelhoed exposeert

LYRISCH OVER LANDSCHAP

Beeldend kunstenaar Adri Geelhoed uit ’s-Heer Hendrikskinderen exposeert zijn Zeeuwse landschappen bij Kunstuitleen De Bevelanden in Goes. Het is de plek bij uitstek voor dit werk, want alle onderwerpen zijn gevonden in de nabije omgeving. De kunstenaar: “Vooral de polders rond mijn eigen dorp leveren de motieven, bijvoorbeeld  de Wilhelminapolder omdat je hier een enorme ruimte en rust ervaart.” Vanaf 28 april tot 18 juni is de tentoonstelling op Westwal 45 gratis te bezoeken van woensdag tot zaterdag. 

Het is de eerste solotentoonstelling in acht jaar van Adri Geelhoed, die regelmatig in groepsverband exposeert. Bij Kunstuitleen De Bevelanden toont hij werk dat de laatste drie, vier jaar is ontstaan. “Een aantal van mijn landschappen van de laatste jaren is gekocht door bezoekers aan mijn atelier” zegt hij. “Spijtig dat anderen die schilderijen nooit kunnen zien. Dat motiveert me om mijn werk nu te tonen aan de buitenwereld.” Er zijn meer werken van Geelhoed te zien dan ooit eerder op een expositie. In een vitrine bij de entree van het gebouw hangen dertig kleine landschapjes. Daarnaast zijn er vijftien grotere werken te zien. 

Kleurvlakken

Ruim twintig jaar schildert hij in acrylverf het Zeeuwse landschap, het is zijn enige onderwerp. “Ik ben lyrisch over dit landschap, ik ben er mee vertrouwd. Je moet houden van je onderwerp, maar je moet het ook weer vergeten als je aan het werk bent, anders sta je er niet vrij tegenover.” In de visie van Geelhoed betekent dit een landschap dat is opgedeeld in grote kleurige vlakken. “Het gaat niet om details, die interesseren me weinig. Het is ook een beetje kunst van het weglaten.” De horizon is nadrukkelijk aanwezig in dit werk, de doeken zijn vaak langwerpig om de aard van het betrekkelijk lege land te benadrukken. Zeeland kan ook heel lelijk zijn, beseft Geelhoed. “De nieuwe hoogspanningsmasten, daar fiets ik tot nu toe met een boog omheen. Noem het escapisme, voorlopig heb ik genoeg aan het mooie.”

Wolkenbewonderaar

De laatste jaren zijn lucht en wolken een belangrijkere plaats in gaan nemen. “Eerder schilderde ik liever een hoge horizon met een strookje lucht. Niet dat ik niet van wolken hield, ik ben altijd een wolkenbewonderaar geweest. Het paste alleen niet bij mijn idee van een landschap dat roerloos is als een stilleven. Daarin horen geen wolken die voorbij gaan.” Geelhoed schildert bij voorkeur op forse doeken, om meer ‘in’ het werk te zijn: “Het is fijn om op groot formaat te werken, het schilderen komt dan in de buurt van wat je ervaren hebt in het landschap zelf.” 

Wisselwerking

De mens is, hoewel niet letterlijk aanwezig, nooit ver weg op deze schilderijen. Hij schildert niet de natuur maar het boerenland, vormgegeven door de mens. Oranje daken tussen bomen, strak omlijnde akkers geven de toon aan. Herkenbare plaatsen, op een eigen wijze verbeeld. Niet met een publiek in gedachten gemaakt. “Dit is mijn eigen werkelijkheid, mooi als anderen zich er in herkennen.” Het schilderen is bij Geelhoed geen kwestie van een vaststaande methode. Vaak werkt hij aan twee schilderijen tegelijk. Veranderingen aan het ene werk hebben invloed op het ontstaan van het andere, er is steeds een wisselwerking. “Je hebt je schilderij niet altijd in de hand. Soms tegen mijn bedoeling in, wordt het meer figuratief dan ik van plan was. Dat overkomt me de laatste tijd nogal. Je moet dat gewoon accepteren.”

De expositie van Adri Geelhoed is te bezichtigen in Kunstuitleen De Bevelanden, Westwal 45,4461CM Goes Openingstijden: woens- t/m vrijdag: 13 - 17 uur en zaterdag: 10 - 14 uur


Deel deze pagina: