Openingstijden
4 juni 2022 t/m 6 juni 2022
Gesloten - Gaat 4 juni 2022 open om 10:00
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten

Over 25 Jaar Struisvogelboerderij Monnikenwerve

Tijdens deze editie zijn de deuren geopend van 10.00 tot 18.00 uur, toegang en rondleidingen zijn zoals gebruikelijk tijdens dit feestelijke weekend gratis. Susanne en Floris begonnen in 1997 met het houden van deze imposante loopvogels, maar vanzelfsprekend is er in 25 jaar veel veranderd op Monnikenwerve. De eerste editie van het Open Weekend tijdens de Pinksterdagen van 1998 was echter een belangrijk moment in de opbouwfase van het bedrijf. De belangstelling was overweldigend met als gevolg dat het de aanzet werd tot een heuse traditie. Jaarlijks wisten er steeds enkele duizenden bezoekers de weg naar Monnikenwerve te vinden met Pinksteren, de verwachtingen voor de editie van 2022 zijn dan ook hoog gespannen. Voor veel bezoekers is het Pinksterbezoek aan de Struisvogels een vast punt op de jaarkalender geworden, voor anderen juist de gelegenheid om juist voor het eerst kennis te maken met de loopvogels. Met Pinksteren horen we heel vaak: “Ik had al zo vaak eens langs willen komen, maar het kwam er nooit van, nooit geweten dat er in Zeeuws Vlaanderen zo een bijzondere boerderij was!” aldus eigenaars Susanne en Floris de Bruijckere, “Na het eerste bezoek zien we die mensen vaak in het hoogseizoen terug met de rest van de familie of bijvoorbeeld met een bedrijfsuitje”.

Veel te zien en te beleven

Vanzelfsprekend zijn er de Struisvogels, inmiddels gemiddeld ongeveer 150 stuks. Van kleine kuikens tot de immense broeddieren, alles is van dichtbij te bekijken. Tijdens de rondleidingen die ieder uur worden gehouden komt de bezoeker alles te weten over deze van oorsprong Afrikaanse loopvogel. De vaste gidsen, Floris de Bruijckere, Herman Bakker en Wibo Bakker nemen u op hun eigen wijze mee over de boerderij en laten u kennis maken met de wereld van de Struisvogel. In de gezellige tearoom met uitzicht over de weilanden kan men onder het genot van een drankje alle vogels nog eens grondig observeren, bij goed weer is er vanzelfsprekend ook een terras. Maar ook als de zon het laat afweten is er niets aan de hand, de bezoeker kan alle vogels ook vanuit de schuren bekijken, dus zelfs bij regenachtig weer is Monnikenwerve prima te bezoeken. Er is voldoende parkeergelegenheid en het bedrijf is prima te bezoeken voor mindervaliden. Honden zijn toegelaten, mits aangelijnd.

Livegeboorte

Enige jaren geleden is er is een eigen broeierij gebouwd met grote broedmachines, zodat ook dit aspect van het houden van Struisvogels in eigen beheer kan worden gedaan. Als alles volgens plan verloopt komen er tijdens het Open Weekend struisvogelkuikentjes uit het ei, de bezoekers kunnen dit dan “live” zien  gebeuren, wat natuurlijk erg speciaal is!

Producten

In de winkel (in Afrikaanse stijl) . zijn er diverse struisvogelproducten te zien en te koop. Zo zijn er de prachtig glimmende eieren die uitstekend als decoratie dienen. Van de eieren wordt er tevens een overheerlijke likeur bereid (een soort advocaat), die natuurlijk verkrijgbaar en te proeven is. Ook is er traditiegetrouw de inmiddels bekende struisvogelcake voor bij de koffie. Eén struisvogelei is genoeg om 7 of 8 cakes mee te bakken, het ei heeft namelijk de inhoud van ongeveer 25 kippeneieren! Het hoofdproduct van de struisvogel is het lekkere en cholesterolarme Struisvogelvlees. Tijdens dit weekend is het vers verkrijgbaar en natuurlijk is er het broodje Struishamburger van de barbecue! De veren worden verwerkt in o.a. plumeaus en het vet van de struisvogel wordt verwerkt tot cosmeticaproducten. Daarnaast heeft het eigen huismerk struisvogellederwaren “F.Lorinz” in enkele jaren een behoorlijke bekendheid gekregen. Toch proberen Susanne en Floris nog steeds meer Struisvogelgerelateerde producten aan het assortiment toe te voegen. De cosmeticalijn is uitgebreid met een heerlijke zeep en een lippenbalsem, er zijn kaarsen gemaakt uit het struisvogelvet en er zijn prachtig gegraveerde eieren die als lamp kunnen dienen.

Verandering

Stilstand is achteruitgang. Een term die je vaak hoort, maar van stilstand is op Monnikenwerve  geen sprake. Tijdens de lockdown werd er niet stilgezeten en werd www.destruisvogelshop.nl  opgericht, waar bezoekers bijvoorbeeld lege eieren, plumeaus of likeur kunnen kopen. De grootste verandering heeft dit jaar echter plaatsgevonden op de boerderij zelf. Er is een grote extra loods verschenen aan de Hogeweg, die tijdens het Pinksterweekend officieel geopend zal worden. Floris: “Het bouwen van deze schuur was een wens die ik al jaren had. Dit maakt de boerderij toekomstbestendig. Ik heb hierdoor vanzelfsprekend meer stallen dan voorheen, maar ook de aangrenzende weilanden zijn veel groter dan eerst. Toch zijn we niet heel veel meer vogels gaan houden. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat de dieren nog meer binnen- en buitenruimte hebben, dat er eens een wei leeg kan staan om opnieuw gras in te zaaien enz. Bovendien zijn de weilanden nu deels aangelegd met looppaden er tussenin, zodat de bezoekers nu letterlijk “tussen de struisvogels” kunnen lopen, dit geeft absoluut een extra dimensie aan het bezoek!

Waardering

Dat de Struisvogelboerderij probeert de gasten een fijne dag te bezorgen is ook de bezoekers niet ontgaan. De vele enthousiaste reacties zorgen ervoor dat de bezoekers zowel op de Facebookpagina van de boerderij als op Google een gemiddeld cijfer van 4,6 op 5 geven aan Monnikenwerve. Al sinds 2017 ontvangen Susanne en Floris jaarlijks het felbegeerde “Certificate of Excellence” van Tripadvisor, dé site waar trips van over heel de wereld worden beoordeeld.

U vindt Struisvogelboerderij Monnikenwerve op het volgende adres:

Struisvogelboerderij Monnikenwerve

Hogeweg 1                                                                                             

4524 KG  Sluis (tussen Sluis en Aardenburg richting Heille)

Tel. +31 (0)117-492131

www.destruisvogel.nl

destruisvogel2@gmail.com

WANNEER:

4, 5 en 6 juni 2022 van 10.00-18.00 uur.


Deel deze pagina: