Openingstijden
13 augustus 2022 t/m 13 augustus 2023
Gesloten - Gaat open om 10:17
zaterdag10:17 -
zondagGesloten
maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten

Over 13-08-2022

Folkloristische dag in Terneuzen

Zaterdag 13 augustus 2022 organiseert Bizzy, Terneuzen een grootse folkloristische ambachtenmarkt op de markt in Terneuzen. De Stichting Zeeuwse klederdracht werd gevraagd om ideeën en adviezen. Het wordt een van de grootste markten van Zuid-West Nederland.

Zo’n 35 ambachten uit heel het land en ook uit België zijn uitgenodigd om de binnenstad een leuk, educatief aanzien te geven. Voor jong en oud is er dan heel wat te beleven die dag. Kinderen worden zelfs uitgenodigd om de beginselen van een ambacht onder de knie te krijgen.

Vanuit België en  Nederland reizen ambachten naar de stad: Laeti  uit Rotterdam brengt met veel liefde prachtige kleuren aan op mandalastenen, schalen en draaiplateaus. Haar man Gerbrand bakt de hele dag crêpe pannenkoeken. Lidy in Walcherse klederdracht, demonstreert voor jong- en oud het bakken van de traditionele babbelaar. Enkele folkloristen hebben hun kraam ingericht met crea artikelen. Anja schildert kleurrijke mini schilderijtjes. Uit Eindhoven komen Hans en Gerrie. Hij laat zien hoe een bijenkorf wordt gevlochten. Gerrie is heel handig in het matten van oude stoelen. Ina toont in haar kraam een collectie Zeeuwse borstbeelden uit verschillende regio’s in de provincie. Bas uit Heinkenszand maakt nog op de originele wijze touwen en laat kinderen zelf het touw slaan. In de stand van de Zeeuwse stichting geeft Mieke, de kappen opmaakster, de hele dag tekst en uitleg over de protestantse grote boerinnen kap. Het Zeeuwse kussentje en originele, regionale souvenirtjes met producten uit de zee zullen ook niet ontbreken. Tevens worden ook enkele originele dessins van de boerenzakdoek aan de bezoekers aangeboden. Femmie uit Hoogeveen verzorgt demonstraties kaarsen beschilderen. Zelfs een kaars laten beschilderen met je eigen naam in sierlijke letters. Echtgenoot Freek laat zien hoe in de wintermaanden thuis mosterd met de hand werd gemaakt. Ook helemaal uit Hoogeveen komen Goos en Joke. Hij draait de hele dag grote en kleine hout producten. Joke biedt belangstellenden de originele kniepertjes aan, die ter plaatse worden gebakken.  Uit Raalte komen Geertje en Henk Ziel. Henk is zeer bedreven in het maken van allerlei rieten manden. Geertje weet alles te vertellen over het breien van kralentasjes. Hans uit Oost-Souburg verzorgt een stand vol met model bouw ouderwetse schepen. Gekleed als admiraal weet hij er alles over te vertellen. Jaap uit het Zeeuwse Zaamslag is nog een van de weinige beoefenaars van het snijden van paerdemessen.

Uit Heinkenszand is de heer van de Guchte in originele klederdracht aanwezig met een grote collectie pendules. Hij repareert nog regelmatig pendules met mechanische problemen. Pottenbakker Martin uit Gemert werkt de hele dag op zijn pottenbakkersschijf. Jongeren kunnen er een keramiek laten maken met hun naam erin. Corrie weet alles uit te leggen over raku en pitfire keramiek. Vele creaties vazen en schalen zijn er te bewonderen. Jozien uit Hoogerheide is zeer bedreven in het maken van allerlei leuke hebbedingetjes van servetten en dergelijke. Lena uit Vlissingen toont haar collectie tiffany artikelen, kleurrijke glasartikelen voor het raam. Paul uit Middelburg maakt van rvs materiaal allerlei Zeeuwse knopen en ander deurbeslag. Rineke uit Vrouwenpolder laat in haar kraam zien hoe zijde wordt beschilderd. Allerlei kleurrijke sjaals van haar hand worden te koop aangeboden. Corrie en Lilian verzorgen demonstraties kantklossen. Mark uit Steenbergen maakt de hele dag van oud bestek de leukste sieraden met de hand. Sonja uit het Belgische  Evergem maakt zeer kleurrijke bloemenkransen en dreamcathers. Uit Temse in België komt Etienne. Hij maakt gepersonaliseerde mini decoupage. Terwijl zijn vrouw Monique allerlei producten van macramé maakt. Tim uit Westmalle maakt nog met de hand de echte boeren klompen. Glasblazer Shayenne uit Alphen aan de Rijn maakt de hele dag kleurrijke glaskunstwerkjes. Ook jongeren willen graag hun ambacht tonen. Uit Goes komt illustrator Jesse. Zij toont belangstellenden haar collectie eigen ontworpen wenskaarten. Elisabeth in Zeeuwse klederdracht uit Kapelle vouwt allerlei leuke cadeautjes van textiel.

Voor gezinnen met kinderen is het een zeer leerzame en kleurrijke doe dag. Er worden producten aangeboden die eigenlijk niet meer te vinden zijn in de reguliere winkels in Nederland. Vooral ook voor het vinden van een leuk cadeautje is een bezoek aan deze markt zeer de moeite waard.


Deel deze pagina: